Ludvig, født den 12. december 1901 i Tjørnemark
død den 25. februar 1971 i Creighton, Nebraska, USA

gift den 27. april 1922 med

Eli Nielsen, født den 21. januar 1905 på Møn
død den 26. juli 1975 i Creighton, Nebraska, USA
 
 
Doris - Dale - Inger
Elli - Ludvig


Ludvig og Ellis børn:

 


Inger
 

gift med


Ray

2 sønner


Doris
 

gift med


Merle D. Milne
født den 14. oktober 1919
død den 2. august 2002
 

2 døtre, 1 søn


Dale
 

gift med


Mary Jane

3 døtre, 2 sønner

   

  
Doris - Inger - Elli - Dale - Ludvig -
Gunner Jensen som var på udveksling.
Billedet er taget på Ludvigs farm i 1951

 

Historien om Louie (Ludvig) Nielsens familie. Skrevet januar 1999 af Doris Nielsen Milne. Harald Ludvig Nielsen var søn af Hans Christoffer og Anna Laurine (Johansen) Nielsen. Han var det 11 barn af 13. Den førstefødte, en datter ved navn Karla, døde da hun var få måneder gammel.

Ludvig blev kærligt kaldt Louie. Han blev født på den lille ø Møn i Danmark i en lille landsby ved navn Tjørnemark. Han blev døbt og konfirmeret i Stege Kirke. Efter endt skolegang arbejdede han på gårde rundt omkring. Hans far var skomager. Han satte læder på træbunde, så det blev til træsko, som var meget populært fodtøj, og som blev brugt af mænd, kvinder og børn. De var meget fattige og børnene blev sendt ud at tjene i en tidlig alder.

En yngre bror Erik fik også sit hjem i Amerika, i 1926. Louie og Elli mødtes, da de arbejde hos hver en familie, som var naboer, og de blev gift den 27. april 1922. De arbejdede på en stor gård med masser af malkekvæg, og gården hed Landsledgård. Begge malkede køer og Louie udførte også andet arbejde på gården. De boede i et lille hus nær gården med deres lille datter, Inger. Louies to brødre, Frederik og Herman, der allerede var rejst til USA, skrev et brev til deres forældre og fortalte, at de kom hjem på besøg.

Det var dengang, at Louie og Elli besluttede, at de også ville drage til Amerika og etablere et nyt hjem. Nu havde Louie en kontrakt med en gammel jøde, som var hans chef, og den var bindende fra begge sider. Han snakkede med den gamle mand, og spurgte om han kunne blive løst, men den gamle mand svarede: ”Nej, jeg vil ikke løse dig fra din kontrakt.” Louie var meget ærgerlig, og en ven foreslog, at han skulle snakke med en sagfører. Sagføreren rådede Louie til ikke at sige noget og bare rejse sin vej, for når han først var om bord på skibet og ude på havet, kunne den gamle mand intet gøre. Den gamle mand må have ombestemt sig, for flere dage senere, fortalte han Louie, at han ville løse ham fra kontrakten.

De forærede deres husgeråd til venner og familie. De lånte penge til billetterne af Frederik og Herman og sejlede ud fra Stege Havn. De var så spændte over, at de skulle til Amerika, at de ikke havde tænkt meget over, at de forlod halvgamle forældre og andre slægtninge. De gik ombord i den engelske liner ”Frederick”*, og de så hans mor tage et lommetørklæde op af lommen og tørre tårerne fra øjnene. De vinkede farvel, og de så aldrig hinanden igen.

Louie blev søsyg, da de krydsede Den Engelske Kanal, og han havde 15 elendige dage, indtil de lagde til ved Ellis Island. Elli og Inger var ikke nær så søsyge og var i stand til at være oppe og gå rundt.Turen gennem Ellis Island var en frygtelig oplevelse for dem. Mændene og kvinderne blev delt, og hver skulle gennem en lægeundersøgelse. Louie klarede sig bedre end Elli, for han havde Frederik og Herman, som hjalp ham gennem denne prøvelse.
Elli havde kun lille Inger og kunne ikke forstå de instruktioner, der blev givet. Hun var ikke sikker på, at hun nogensinde ville få Louie, Frederik og Herman at se igen. Derefter tog de med et tog og begav sig til nogle farme sydvest for Plainview, Nebraska, hvor de arbejdede som ansatte for farmere i ”Den Danske Bosættelse”. De boede på en farm 2 miles syd for en landhandel, som hed ”Copenhagen”.

Det var på denne farm, at deres anden datter, Doris Evelyn, blev født den 3. november 1927. I 1930 besluttede de at prøve på egen hånd, og de lejede et stykke land fem miles vest og tre miles syd for Creighton, Nebraska. Louie lånte penge i en bank i Creighton og købte 10 søer. Kort efter blev søerne syge af kolera og døde. Banken gik fallit, og det er vel ikke nødvendigt at sige, at det var en hård tid for de nye amerikanere. Det var også under depressionen, og vejret var ekstremt tørt og blæsende.
Det følgende år lejede de en farm vest for (Grandma) Ella Johnson. Adskillige år senere købte de farmen, og det var på denne farm, at deres søn Dale blev født den 3. februar 1935. Louie og Elli boede der til Louies død.

Elli boede hos sin datter Doris og hendes mand Merle et par år. Så flyttede Elli til en lejlighed i ”Bruce Park Terrace” i Creighton, og der boede hun til sin død. Harald Ludvig døde af et hjerteslag under et besøg hos sønnen Dale den 25. februar 1971. Begravelsen foregik fra Our Saviors Lutheran Church i Planview, Nebraska den 28. februar kl. 14.00. Agnes Elli døde på Lundberg Memorial Hospital den 23. juli 1975. Begravelsen foregik fra Zion Lutheran Church i Creighton den  26. juli kl. 10.30. Begge er begravet på Greenwood Cementery (kirkegård), Creighton.

*”Fredrick”. Dette skib må have været det, som familien sejlede fra Stege til København med, hvor familien så har skiftet til et andet skib, som sejlede dem til Southampton. Fra Southampton sejlede familien til USA med "Berengaria".

 

Ellis Island - Ludvig

Ellis Island - Eli

Ellis Island - Inger

©vivianlind